ROMÂNĂ

Lectures Plurielles

Lectures Plurielles este o asociație, o rețea internațională de cititori, un „sezon” literar si un festival unic în felul lui, în Franța, Festival du premier roman de Chambéry.

Suntem plurali și participativ
Favorizăm dialogul și schimburile
Cultivăm gustul pentru lectură, pentru reflectare
Încurajăm implicarea personală, spiritul critic și descoperirea literaturii contemporane pe alte căi decât cele obișnuite …

Lectures Plurielles este o regrupare de aspirații, de proiecte convergente în perspectiva deschiderii către lume, descoperii de noi autori, întâlnirii cu actorii literaturii contemporane.

Coordonăm o rețea de peste 3000 de cititoare și cititori implicați în descoperirea si selecționarea romanelor de debut scrise de autori francofoni și europeni. Descoperire și selecție deci, căci acești lectori nu numai că citesc, dar și dialoghează, discută și dezbat, ca în final să îi aleagă pe favoriții lor. Iar acești favoriți sunt apoi invitați să participe în fiecare an, în luna mai la Festival du premier roman de Chambéry.

Lectură, descoperiri, alegere, întâlniri, participări de-a lungului unui an întreg : sunt tot atâtea activități și afinități ce se « declină » la persoana întâi plural : noi.

Noi, noi cei tineri începând de la școală primară până la universitate. Noi, în solo sau întâlnindu-ne în biblioteci, cafenele, intreprinderi, centre medico-sociale, institute culturale, case de bătrâni, centre penitenciare. Noi în Franța, Belgia, Italia, Germania, România, Quebec, Burkina Faso, Nepal, Laos…
Dar … Voi ?!